Shadespire

#1
Shadespire nem más, mint egy valamikori hatalmas Megapolisz maradványa, mely egyszer a Holtak Világában létezett és virágzott.
Megpróbáltak dacolni Nagash-val, a halál istenével, ki szörnyű átkot szórt rájuk, és a város két világ határán létezik, börtönként szolgálva mindazokat, akik oda merészkednek, lévén soha többé nem hagyhatják el a tükröződött várost.

Ebben a városban játszódik ez a figurás, gyűjtögetős társasjáték. A játékban összesen 8 banda van, akikkel játszhatunk.
Steelhearth's Champions - Sigmar harcosai, három talpig páncélban figura, kik komoly pusztító erőt képviselnek.
Garrek'S Reavers - Egy öt fős káosz harcos banda, Khorne követői, kiknek egyetlen célja a gyilkolás istenük nevében.

Ők a két alapdobozos banda, akik változatos, és érdekes játékalkalmakkal kecsegtetnek mindazok számára, akik hajlandóak beruházni.
Rajtuk kívül további hat banda elérhető.

Farstriders - Sigmar harcosai úgyszintén, akik nem csak közelharci fegyverekkel vannak felszerelve. Szintén hárman.
Magore's fiends - egy négy fős khorne halandó harcos banda szintén, azaz hárman és egy káoszkutya.
Ironskull's boys - négy páncélos ork, akiket csak a gyilkolászás és pusztítás éltet.
The Chosen Axes - egy négy fős törpe, fyreslayer különítmény, kik bármiért megküzdenek, ami aranyra váltható.
Sepulchral Guard - hét fős csontváz csapat, kiknek Nagash átka által ragadt halott testében a lelke, miről a hús lerohadt már.
Spiteclaw's Swarm - egy öt fős skaven különítmény, akik a kincsek mellett a kiutat is keresik a városból.

Ezen bandák valamelyikét irányíthatjuk a játék folyamán, mely körökre osztott, kockadobálós skirmish játék, de azért attól mégis csak több.

A játékban a banda létszáma, induló képességei és értékei fixek. A taktikát a játék során használt kártyák határozzák meg. Már az alapdoboz is szép számmal tartalmaz. 60 Erő kártya és 36 küldetés kártya. Ezen felül minden kiegészítő bandával újabb 60 kártya jár.
Ezen felül minden figurához jár egy két oldalas karakter kártya is. Egyik oldal a figura alap helyzete, a másik oldal az erősebb verziója, mely valami feltétellel érhető el. Ez bandánként eltérő, ami befolyásolja, hogy melyik banda milyen irányba indul el az elején.
Hogy példával is éljek, Garrek bandájánál három figurának kell kiesnie a játékból, és az egész banda fejlődik, míg a törpéknél pedig objektívát kell foglalni, és a foglaló fog fejlődni.

A játék során paklit építünk, mely 12 küldetés kártyát és 20+ Erő kártyát tartalmaz. Az erő kártyáknak két fajtája van. Fejlesztés kártya és "időtöltő" kártya. Mindkettő valamilyen hatással, vagy reakcióval rendelkezik, mely egy cselekvés időtartamú, vagy épp egyik harcosunk értékeit, hatékonyságát módosítja. A kettő között a különbség, hogy a fejlesztés kártyák jobbak, ám fizetni kell értük. Egyébként az Erő kártyák legalább fele fejlesztés kártya kell legyen.
Na de a fizettség! A küldetésekért arany tokeneket kapunk, nehézségüktől függően 1-7-ig ha jól emlékszem, ebből vehetőek a fejlesztés kártyák, valamint ilyen token jár egy-egy figura megöléséért is.

Szóval van 12 küldetés kártya és 20+ erő kártya. Nagyon fontos, hogy mindegyik kártya csak egyszer szerepelhet a pakliban. Ez a két pakli és a banda határozza meg a játékstílusunkat. Itt nem az egymás ész nélküli aprítása juttat el a győzelemhez. Bár úgy gondolom ismerni kell mindegyik bandát, ha sikeresen akarjuk felvenni velük a harcot, mert a banda valami mód befolyásolja az elérhető célokat és játékstílust is.

És most kitérnék valami nagyon meglepőre. Az alapdoboz szerintem alul árazott. A figurák nagyon szépen kidolgozottak (8 figura), melléjük jár 8 egyedi kocka, 96 igényes, vastag kártya, milliónyi token és két nagyon szépen kidolgozott játéktábla, melyek két oldalasak.

Melegen ajánlom mindenkinek a játékot, mert remek szórakozást biztosít, és a másik előnye, hogy egy játék 30-45 perc alatt letudható!

Szóval hajrá mindenki!
Alearius Ecclesia
Kelet-Magyarországi Csapatverseny
Terepasztalos Találkozó
cron