The Council of Gamers

#1
Boltoktól, üzletektől és kocsmáktól független, játékosok ill. nonprofit klubok által kezdeményezett kötetlen beszélgetés és kupaktanács a hazai és külföldi versenyekről. Elsősorban 40K, Age of Sigmar és Flames of War vonalon, azaz a főbb ETC-s játékok, illetve a legnépszerűbb hazai wargame-ek vonatkozásában.

Kezdeményező: KMCS, Ruttkay Ádám
Helyszín: TLK
Meghívottak: Grim Hussars, Exterminatus Híradó
Időpont: 2018. szept. 8. szombat 11 órától

Független véleménynyilvánítóknak, csendes hallgatóságnak, egyszeri érdeklődőknek és utcáról beeső bárki másnak is örülünk, ha tiszteletét teszi.

A beszélgetésről fényképeket és videókat készítünk, illetve mindenféle ilyen dolgot bárkinek szabad csinálni. Ami szalonképes :) , azt majd összevágjuk és beszámolunk róla, hogy azok is tudják, mi volt, akik nem tudtak eljönni.

FB event:
Terepasztal Lovagjainak Klubja
-
Közösség: https://www.facebook.com/groups/tlk.klub
Média: https://www.youtube.com/channel/UCk5HKP ... 2yT_zAZXlw
-
1117 Budapest, Bogdánfy út 8/C. hátsó bejárat, pinceklub.
Klubnap: minden csütörtök este

Re: The Council of Gamers

#3
Üdvözlök minden kedves olvasót!

Mint azt tudhatjátok sokan, szombaton (2018.09.08.) egy kisebb kupaktanács alakult Budapesten. A helyszínt a TLK (Terepasztal Lovagjainak Klubja) adta, és jelen volt még rajtuk kívül a Grim Hussars, az Exterminatus Híradó, pár vidéki bugris is (ezek voltunk mi), és pár érdeklődő is.

A beszélgetés előtt készült egy dokumentum, melyen terv szerint végigmegyünk pontról pontra, és mindenki elmondja a véleményét.
https://docs.google.com/document/d/1w8K ... sp=sharing
Ez természetesen nem sikerült, ennek nem a fegyelmezetlenség, vagy az érdeklődés hiánya volt az oka, hanem az, hogy a témákban sok az átfedés és az összefüggés. Ennek ellenére,vagy éppen emiatt azt hiszem mindenről sikerült beszélnünk.

Az ország széttagolódása, a régiók és klubok közötti szakadék jelenségének valóságát senki se vonta kétségbe, mindenki egyet értett ezen témákkal. Volt nagyon sok ok-okozat beszámoló és elemzés, ám a tényben mindenki egyet értett. Ezen problémának kezelésére sokkal több kérdés, mint megoldás született, melyeket tovább boncolunk majd a következő ilyen eseményen. Egyben megállapodtunk, hogy mindenképpen szükség lenne egy országos versenyre (Egyelőre Warhammer 40k terén), ami a különböző csoportok közötti szakadékot mérsékli, megszünteti.

Sok kérdés merült fel a hol/mikor/hogyan/miből/ki területeken.
Amiben egyet értettünk a legtöbben, hogy ezt nem szerencsés boltra bízni ezt a szervezést, kezdeményezést, mert a boltoknak lehetnek olyan érdekeik és érdekeltségeik is, melyek eltéríthetik a rendezvény céljának irányából az egészet.
A beszélgetés során az a feltételezés született, hogy egy ilyen rendezvényre jelenleg valószínúleg a vidék alkalmasabb, így valószínűleg nem a fővárosban kerül megrendezésre.
Ide egyébként rengeteg ötlet érkezett, a szervezés és a játékosok érdeklődése felkeltése céljából. Ezeket tovább fogjuk beszélni szerintem a második ilyen értekezleten.
Ez a szervezés egyébként a KMCS szervezőbrigád két megjelent tagjának ölében landolt. Ahogy beszélgettünk később erről, és én beszéltem még pár emberrel is a régiónkból, mindenki pozitívan áll az ötlethez és a megvalósításhoz.
A legsarkosabb része szerintem az egy összefogás lesz, amiben minden kezdeményezés, klub, bolt, kocsma, stb összefog és félreteszik ellentéteiket, érdekeiket. Ebben szerintem nem lesz semmi hiba.
Szóba került egy nemzetközi rendezvény szervezésének lehetősége is. Személyes vélemény, erre még nagyon alkalmatlan a közösségünk. Végtére is a saját közösségünk se tudtuk még összeszedni.

Volt szó a túl sok rendezvényről is, ami ahhoz vezet, hogy az egyes régiók játékosai kisebb hajlammal fognak másik régiók rendezvényein megjelenni, mivel “ki vannak szolgálva” ezen a téren.
Erre lehet megoldás, egy országos, átfogó szervezés, melyben minden bolt és klub aktívan és korrektül vesz majd részt. Ez egyelőre csak egy homályos jövőkép, sokat kell alakulnia.

Itt jött egy másik nagyon nagy kérdés, ami még egyébként a közösség szétszakadását is okozza, hogy nincs egy nagy közös platform, ahol ténylegesen mindenki jelen van, és aktívan kommunikál.
Régen ez ugye az inkvizitor.hu volt, de sajnos mára elvesztette domináns szerepét ezen a téren, és sokan a facebook felületére vándoroltak, ott viszont nincs semmi központi hely, hanem apró kis csoportkoba tömörülnek, és nagyon kevés az átfedés. (Grim Hussars, Exterminatus híradó, Warhammer 40k Hungary oldalak és csoportjaik képezhetik a megoldás első lépését.)

Nagyjából ezek voltak sokkal részletesebben kibeszélve a belső problémák témakörben.

A külső irányba mutató építés, népszerűsítés témaköre most talán kevesebb időt és véleményt kapott, de voltak nagyon jó ötletek és vélemények mindenki részéről ebben a témában is.

Az első, és talán legfontosabb lépés az, hogy a hobbi aktív, önálló, saját médiával (érts youtube videók, blogok) rendelkezzen, amit egy kívülálló is könnyen megtalálhat.
Itt merült fel az az igény, hogy készíteni kellene oktató és bemutató videókat is, melyek kedvet hozhatnak másoknak is. Szabálymagyarázások, példajátékok, bemutatók, minden olyan, ami segíthet megérteni a játékot is a világ mellett (ezt ugye Farkasék már aktívan művelik jó ideje)

Erre van felszerelés, van lehetőség és vannak emberek is, akik csinálnák. Ami eddig nem volt meg hozzá, hogy ezek egy helyen legyenek, ám a tegnapi nap ez is megtörtént és szerintem ez a téma el is indult a maga rögös útján, már csak támogatni, segíteni kell azokat, akik hajlandóak még erre is időt és energiát áldozni.

Emellett sok olyan lehetőség került felsoroásra, ahol potenciális játékosokra lelhetünk. A teljesség igénye nélkül pár példa:
Lokális médiák (facebook és weboldalak, hírportálok, de akár rádió, újság is), rokon hobbik oldalainak blogjainak felkeresése (társas, szerepjáték, modellezős, makettezős, diorámázós) de olyan csoportokat is érdemes felkeresni, melyekben még lehet potenciális játékosok (például felmerült a world of tanks csoportja, amit én a terepasztalos találkozó okán már kerestem fel, de örülök, hogy másoknak is eszébe jut ilyesmi jó ötletként, akkor lehet én se tévedtem nagyot :D )
Ezek kis területek, viszont ingyenes hirdetési lehetőség van, és bizony sok lúd disznót győz! Abban a legtöbben egyet értettünk, hogy a facebook egy kiváló hírdető felület, hisz legtöbb helyen, módon ingyenes és sokakhoz eljuttatható.

Felvetődött kérdésként ennek a finanszírozási lehetősége, annak kérdése, hogy ki és hogyan. Nos erről is volt sok vélemény, a vidéki részről álltunk is elő egy számunkra szimpatikus megoldással, mely hosszú távon segítheti a hobbit ilyen téren is.

Persze ne feledkezzünk meg a boltokról sem, hisz a népszerűsítés, a hobbi erősítése és bővítése az ő érdekük is, és szerintem segítik az ilyen törekvéseket majd a későbbiekben is, ahogy néhány bolt eddig is megtette már!

Ja igen, a végére a legfontosabb! Ahogy mondtam ennek lesz egy következő állomása, méghozzá a füzesabonyi Terepasztalos Találkozón, október hatodikán.
Itt meg is ragadnám a lehetőséget, hogy mindenkit meghívjak erre a megbeszélésre. Szeretnénk, ha lehetőleg minden bolt is képviseltetni tudná magát, mert bár boltfüggetlen a kezdeményezés, abban is mindenki egyet értett, hogy nem szabad a boltokat sem kizárni a körből, igen is részese kell legyen mind, egyformán, de nem irányító szerepben szóval szeretettel várjuk őket is!


Köszönöm a figyelmet!

serrath
Alearius Ecclesia
Kelet-Magyarországi Csapatverseny
Terepasztalos Találkozó

Re: The Council of Gamers

#4
Ebben a mostani videóban rövid összefoglalóját láthatjátok a 2018. szeptember 8án a TLK-ban megtartott első "Council of Gamers" kupaktanácsnak. Következő alkalom: 2018. október 6. Füzesabony, Terepasztalos Találkozó keretén belül

Terepasztal Lovagjainak Klubja
-
Közösség: https://www.facebook.com/groups/tlk.klub
Média: https://www.youtube.com/channel/UCk5HKP ... 2yT_zAZXlw
-
1117 Budapest, Bogdánfy út 8/C. hátsó bejárat, pinceklub.
Klubnap: minden csütörtök este

Re: The Council of Gamers

#5
Írtátok, hogy a megújuló Inkvizitor lehetne (maradhatna) a hobbi központi felülete.
Ehhez szerintem az kellene, hogy az Inkvizitoron folyamatosan jelenjen meg tartalom. Jelenleg már annyira ritkán frissül, hogy igazából nincs miért oda látogatni.

Viszont ha lennének olyan emberek, akik hajlandóak hébe-hóba "vendégszerkesztőként" írni (csatajelentés, product review, versenybeszámoló, egyéb), ez megoldódna. Gyakorlatilag arról lenne szó, hogy a blogolásba fektetett energiát átcsatornázzuk oda. Van most is jó pár blog, ami rendszeresen, és még több, ami alig-alig frissül. Nekem is már régóta nincs energiám arra, hogy egy valamennyire rendszeres frissülést fenntartsak a blogomon, de ha van rá fogadókészség, a jobban sikerült cikkeimet átdolgozva szívesen odaadnám egy ilyen felületre. És évente legalább 3-4 cikket biztosan tudnék publikálni a továbbiakban is. (Aki meg akarja tartani a blogját, attól engedélyt lehetne kérni "másodközlésre", hogy mondjuk pár nappal a blog után megjelenjen az Inkvizitoron is a cikk.)

Ha csak 10 olyan ember van ebben a hobbiban, aki hajlandó ilyesmi gyakorisággal néha körbefotózni egy izgalmasabb csatát, írni pár bekezdést a versenyeiről, festéseiről, érdekes gyártókról, az már azt jelentené, hogy majdnem minden héten megjelenik új olvasnivaló. Ez kifelé is egy aktív, működő és érdekes közösség képét mutatná. A mainstream GW-s játékok mellett labdába rúghatnának a rétegjátékok is és a történelmiek is, amelyek most szinte párhuzamos pályán mozognak a fősodorral.

Re: The Council of Gamers

#6
Mielőtt még nagyon belemegyünk, pár nap türelmet kérek. Végre van/volt kis időm, készül már a csereoldal. Első körben nem a legszebb lesz (egy themeforestes skin fogja a megjelenést szabályozni), viszont lehetőséget ad a következőkre:
- vendég cikk/hír szerkesztők bevonása, normális jóváhagyási rendszerrel, média/galéria kezeléssel stb.
- klubok/boltok kereshető listája, a klubok maguk szerkeszthetik a saját információikat (végre, ez is hála a normális jogosultsági rendszernek)
- események listája
- külön blokkba lesznek bontva a nyitón a hobbi/játék hírek, a klubok saját hírei, és a közelgő események
- értelmes kereső is várható

Nagyjából ezek a rövid távú tervek, hosszabb távon pedig amire igény van.

Re: The Council of Gamers

#7
Sziasztok!

A partvonalról szeretnék csak pár gondolatot hozzátenni, úgy mint egy régi játékos, aki kb. 2005-től 2015-ig aktívabban játszottam. Meghallgattam a Lovag úr felvételét, illetve elolvastam a facebookos összefoglalót.
Olyan kérdések merültek fel főleg, amire ott a válasz a régmúlt tapasztalataiból.

- Széttagolódott játékosközösség – ez régebben is így volt, tudom, egy kis esztergomi klubban játszottam. Sok kis klub volt régen is…de igény volt arra, hogy összejárjunk más klubokkal…összedobtuk a pénzt, ledumáltuk a neten vagy telefonon. Ma is léteznek ezek a kis klubok, vidéken és Budapesten. Tény, hogy Bp-n boltok köré is csoportosulnak, de sokan köztes megoldásként azt választják, hogy ott játszanak, ahol kedvük van.
- Megmondom, szerintem hol keletkezett rés a játékosközösségek közé…WH40k szempontból tudom csak megítélni. Maga a játékrendszer változott/változik olyan rohamosan, hogy az embernek nincs kedve, ideje, pénze, lehetősége kompetensnek maradni – régen, ha összegyűjtöttél egy sereget, a nagy része jópár évig használható volt és egy-egy megmérettetésen mindenkinek volt esélye. Ma nincs így. Ma aki megvesz 5 knightot az nyer, de a következő versenyen már más a meta. Ezért a budapesti klubok/boltok versenyei egysíkúak. Igenis nincs kedve az embernek a zakóhoz. Gyakran ugyanazok az arcok, borítékolható eredmények. Ritkán látok olyat, hogy valaki nem versenyszituációra gyakorol csak.
- Jelenlegi rendezvények. Őszintén, szeretnék többször járni…csak annyira sűrű és átláthatatlan, hogy nem tudok dönteni…finanszírozni meg főleg nem. Olcsóbb, ha leszervezek 3 játékot egy napra és ugyanolyan jó, mint egy verseny.
- Nagyobb rendezvények. Őszintén, régen a játékosok segge alá tették ezeket. Milyen erőforrásból? Hát saját zsebből, nevezési díjból, egyesületi pénzekből. Egyszerűen néhány ember egyszerűen nem sajnálta a saját erőforrásait és még csak arra sem törekedtek, hogy nullára jöjjenek ki. Ma van olyan klub/bolt/társaság, aki hajnalok hajnalán saját pénzből a saját pénzből készített terepasztalokat egy saját maga leszervezett helyszínre saját teherautóval leszállítsa csak azért, hogy mások játszhassanak egy jót?
- Kellene egy független egyesület, ami koordinál…nem tudom mikor szűnt meg a MSTE…de lehet, hogy fel kellene éleszteni, szerintem érdemes kikérni a régi tagok tanácsait. Én úgy láttam, hogy azért tűnt el, mert a régi brigád nem tudta kire hagyományozni. Azért nagyon sokáig jól működött – igen a tagok pénzt, időt, munkát áldoztak rá. A tagdíjból lehet nagyobb rendezvényeket produkálni.
- Közös felület. Én nem látom be, hogy az Inkvizitor miért nem jó. Inkvizitor+facebook.
- Csak annyit a végére, hogy én a Fanatikusson, Legendáson, Call of War-on, Games Dayen nőttem fel…ezek szervezői és játékosai még mindig élnek (igaz, többen az öregek otthonában:))…szerintem egy kérdést megér, hogy hogy csinálták, milyen motivációból és most már miért nem – esetleg meginvitálhatnátok őket a Council of Gamers-re.
- Arról nem írok, hogy ma is meg régen is voltak jelentős személyi ellentétek, háttérben folyó intrika.

Tudom, a nagy része, amit írtam az bullshit…csak bele akartam szólni valamibe. De, legyetek szívesek összehozni valami nagyot:)

Svindler
Üdvözlettel:

SVINDLER

You must gather your party before venturing forth.
You must gather your party before venturing forth.
You must gather your party before venturing forth.

Re: The Council of Gamers

#8
jók az észrevételek és a java szóba is került, egy része a videóban szerepel.
Én nem vetem el az inkvizitor.hu-t sem, remélem Roodie le tud jönni a beszélgetésre és elmondhatja milyen pozitív változások várhatóak.

A szervezetet létre fogjuk hozni, ha értelmét látjuk a dolognak, erről már a helyszínen szerintem tudunk is nyilatkozni, hogy miként képzeljük el.
Jó ötlet olyan régi kemény mag tagokat meghívni, akik ezt csinálták már, csak sajnos én nem igazán ismerem őket. Ha esetleg tudsz segíteni ebben, azt megköszönöm.
Alearius Ecclesia
Kelet-Magyarországi Csapatverseny
Terepasztalos Találkozó

Re: The Council of Gamers

#9
Szia!

Nyilván én a beleegyezésük nélkül nem adhatok meg neveket meg elérhetőségeket…de talán Roody megidézheti őket – szerintem az ő kapcsolata személyesebb velük és nem egyen talán követik is itt a fórumot még nosztalgiából.

Sv
Üdvözlettel:

SVINDLER

You must gather your party before venturing forth.
You must gather your party before venturing forth.
You must gather your party before venturing forth.
cron